مهارت‌های زندگی مشترک | عزت نفس

love yourself

فصل اول: سلامت روان

قسمت دوم: خود را دوست داشته باشیم

عزت نفس یک نوع ارزش نهادن و احترام گذاشتن به خود است. یعنی من خود را بپذیرم و با همه ویژگی‌های مثبت و منفی خود را باورکنم. وقتی من به خود احترام میگذارم، زمانیست که به خود اطمینان داشته باشم. از لحاظ ظاهری، از لحاظ روحی و روانی و از نظر فکری و شخصیتی باید به خود اطمینان داشته باشم. درواقع باید به خودم احترام بگذاریم و خود را دوست داشته باشیم. درست است که بعضی اوقات دچار مشکل یا ضعفی می شویم، ولی با همه این اوصاف یک رضایت نسبی از خود و زندگی داشته باشیم.

نتایج عزت نفس در شخصیت انسان

وقتی که عزت نفس من بالا می‌رود یعنی از زندگی خود رضایت مندی دارم.

افرادی که اعتماد به نفس بالایی دارند معمولاً نسبت به زندگی رضایتمندی کامل خواهند داشت. این افراد در زندگی آرامش دارند. شاد زندگی می کنند.

این افراد انتقاد پذیر میشوند. انتقاد و نظرات دیگران را خوب گوش می دهند. نکاتی که احساس میکنند در جهت رشد آنها است را دریافت و بررسی میکنند‌ و نکاتی را که جلوی رشد آنها را می‌گیرد رها می‌کنند. از انتقاد دیگران هرگز ناراحت نمی شوند. چون با شناخت خوبی که از خود دارند، می دانند که ضعف ها و نقاط قوتی دارند. با این حال  از هر جهتی خود را قبول می کنند و به همین دلیل است که از گفتن ضعف های آنها از زبان دیگران ناراحت نمی شوند. آنها باور دارند که باید به‌خود احترام بگذاریم و همیشه خود را دوست داشته باشیم.

افرادی که عزت نفس بالایی دارند معمولاً خود را منحصر به فرد می دانند. با خود میگویند خداوند من را یگانه خلق کرده است.

تفاوت عزت نفس و خودشیفتگی در چیست؟

البته باید بدانیم که منحصر به فرد بودن افرادی که عزت نفس دارند با افرادی که خودشیفته هستند متفاوت است. افراد خودشیفته فقط خود را می بینند و می‌گویند من از همه برتر و بالاتر هستم و تنها من شگفت انگیز هستم. اما کسی که عزت نفس بالایی دارد، به این اعتقاد دارد که دیگران هم منحصر به فرد هستند. برای دیگران نیز احترام قائل است و به آنها اهمیت میدهد. همان گونه که به خود احترام می‌گذارد، به دیگران نیز احترام می‌گذارد و از پیشرفت دیگران خوشحال می شود. اما انسان خودشیفته از پیشرفت دیگران ناراحت می شود و دوست دارد فقط او پیشرفت کند.

عوارض پایین بودن عزت نفس

افرادی که عزت نفس پایینی دارند معمولاً خودخوری می کنند و یک جنگ درونی با خود دارند. معمولاً در حال کشمکش با خودشان هستند و مشغله های فکری زیادی دارند. با خود می‌گویند چرا اینگونه شد؟ چرا این اتفاقات ناخوشایند رخ داده است؟ مدام در حال گلایه کردن و غر زدن با خود هستند. این گونه افراد معمولاً احساس پوچی، ناامیدی و بی ارزشی دارند.

منتظر تشویق دیگران نباش

در این میان کسی که عزت نفس بالایی دارد همیشه به زندگی امیدوار است و خود را انسان ارزشمندی می‌داند. انگیزه او یک انگیزه درونی است و انتظار تشویق و اعلام رضایت دیگران را نخواهد داشت. همیشه خود را تشویق می‌کند و به خاطر اینکه میداند نکات منفی و مثبت در وجود او خواهد بود، خود را تشویق می‌کند.

پنج قدم تا رسیدن به عزت نفس

در ادامه این مطلب میخواهیم نکاتی برای شما بازگو کنیم تا عزت نفس خود را در راستای مهارتهای زندگی مشترک بالاتر ببریم.

قدم اول : زندگی آگاهانه

اولین قدم این است که زندگی را به صورت آگاهانه جاری کنیم و این مساله بدین معناست که در مقاطعی از زندگی صبر کنیم، و بر روی اتفاقاتی که در زندگی ما می افتد آگاهانه تمرکز کنیم و ببینیم که آیا رخدادهای روزمره در زندگی ما، در جهت رشد و بالندگی ما قرار دارد یا خیر؟ آیا این رخدادها در مسیر عزت نفس من قرار دارد؟ آیا این فعالیتی که انجام می دهم به خاطر خود است یا برای دیگران  نیز سودمند است؟

قدم دوم : خودت باش

دومین قدم برای افزایش عزت نفس اینست که همیشه در نظر داشته باشیم خود را شبیه دیگران نکنیم! یعنی با اولویت و خواسته های شخصی خود زندگی کنیم و در صورت عدم انجام این ‌کار و از آنجایی که بخواهیم مانند دیگران زندگی کنیم، عزت نفس خود را ازدست میدهیم. زمانی که خود را با دیگران مقایسه کنیم قطعاً از  مسیر کسب عزت نفس دور خواهیم شد.

قدم سوم : خودت را دوست داشته باش

سومین قدم این است که بررسی کنیم فعالیتی که در حال انجام آن هستیم در مسیر خواست خود و اولویت های زندگی خود هست یا خیر؟ من باید بدانم که مسئولیت زندگی خود را بر دوش دارم و باید بدانم که در ابتدا خود را دوست داشته باشم و به خود فکر بکنم. باید برای خود و فعالیت‌های خود ارزش قائل شوم و همیشه خود را در مسیر رشد و بالندگی قرار دهم.

قدم چهارم : دیگران را دوست داشته باش

در چهارمین قدم از مراحل افزایش عزت نفس باید دیگران را دوست داشته باشیم. ولی در کنار این موضوع در فعالیتی که انجام می‌دهیم حریم خود را حفظ کنیم. من باید بدانم همانگونه که مسئولیت‌هایی در قبال فرزندانم و در قبال همسرم دارم، در برابر روحیه و افکار خود نیز مسئول هستم. من مسئول پیشرفت و رشد خود هستم پس همیشه باید بدانم که مسئولیت‌های خود در قبال خود را در نظر داشته باشم و همیشه برای خود و خواسته‌های خود ارزش قائل شوم.

قدم پنجم : زندگی هدفمند

 پنجمین و آخرین قدم این است که یک زندگی هدفمند داشته باشیم و کمیت و کیفیت زندگی را همواره رعایت بکنیم. همگی ما باید درنظر داشته باشیم که از یکنواخت زندگی کردن دوری کنیم. در کنار کمیت زندگی، کیفیت آن را نیز همیشه افزایش دهیم. این افزایش کیفیت زندگی می‌تواند حتی در حد تغییر لحن صحبت کردن و تغییر نحوه گفتار با اطرافیان باشد. یا حتی یک تغییر کوچک در نحوه صبحانه خوردن می تواند کیفیت زندگی را تغییر دهد و این مورد به من در افزایش عزت نفس بسیار کمک خواهد کرد.

سعی کنیم با یک برنامه ریزی برای زندگی خود همیشه شاد و با انگیزه زندگی کنیم و مواردی که در رابطه با افزایش اعتماد به نفس بسیار اهمیت دارد این خواهد بود که میان افکار و اعمال خود یکپارچگی ایجاد کنیم. قطعاً زمانی که فعالیتهایی را انجام میدهیم، در راستای افکار ما باشد عزت نفس ما نیز افزایش خواهد یافت.

 ما باید بدانیم که همیشه برای خود فرصتی در زندگی قرار بدهیم و بدانیم که ارزشمند هستیم و باید خود را دوست داشته باشیم.

دیدگاه ها

No comment yet.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *