مهارت‌های زندگی مشترک | تاثیر موسیقی در سلامت روان

The effect of music

فصل اول: سلامت روان

قسمت چهارم: تاثیر موسیقی

موسیقی یک هنر است. یک زبان مشترک برای ما انسانهاست. زبانی که به وسیله آن عواطف و احساسات، آرزوها و تخیلات و انتظارات خود را بیان می کنیم. موسیقی به طور اعجاز بر انگیزی باعث همدردی و ایجاد همدلی می‌شود. معمولاً در مجالسی که شرکت می‌کنیم همراه با موسیقی تمامی افراد احساس یکدلی میکنند و می‌توانند با یکدیگر هم احساس، همنوا و هم رنگ شوند.

تاثیرات موسیقی بر سلامت روان

موسیقی تاثیرات زیادی بر افراد دارد. یکی از مهمترین تاثیرات آن، تاثیر بر جنبه شناختی و احساسی افراد می‌باشد. که باعث افزایش عملکرد ذهنی و شناختی حافظه و تمرکز می شود. به همین خاطر خیلی از اساتید تاکید دارند که فرزندان خود را برای افزایش تمرکز به سوی آموختن موزیک و آموختن ریتم هدایت کنیم که باعث افزایش تمرکز خواهند شد.

در مهد کودک ها، مدارس و دانشگاه های سراسر دنیا موسیقی را به عنوان یکی از دروس اختیاری قرار داده‌اند که می‌تواند باعث افزایش یادگیری شود. ما نیز در فایل های آموزشی، برای یادگیری بهتر از آن استفاده می‌کنیم.

پس موسیقی می‌تواند به یادگیری افراد کمک بسزایی کند. موزیک می‌تواند باعث کاهش افسردگی و اضطراب شود. به همین خاطر است که در رشته روانشناسی، یک مبحث موسیقی درمانی داریم. افرادی که دچار افسردگی می شوند یا استرس های فراوانی هستند، به آنها تاکید می شود که موسیقی‌ های آرامش بخش گوش دهند. تا بتوانند استرس خود را مدیریت و کنترل کنند و آرامش بیشتری پیدا کنند.

تاثیر موسیقی بر عملکرد خواب

موسیقی تاثیر بسیار خوبی بر عملکرد خواب ما دارد و می‌تواند برای ما یک آرامش بخصوصی ایجاد کند. باید این نکته را بدانیم که از موسیقی های ملایم در موقع خواب استفاده کنیم و از موزیک های هیجانی قبل از خواب پرهیز کنیم. نکته مهم دیگر این میباشد که به صورت پیوسته و مداوم از موزیک های ملایم قبل از خواب استفاده نکنیم. باید هر از گاهی که احساس می کنیم توانایی خوابیدن نداریم از موسیقی های ملایم استفاده کنیم.

نتایج تحقیقات علمی در مورد تاثیر موسیقی

نکته های جالب  در رابطه با تاثیر موسیقی این است که تحقیقات نشان داده است :

موسیقی باعث کاهش احساس درد می شود. موسیقی می تواند باعث بهبود خلق و خوی افراد شود. زیرا موزیک یک نوع تخلیه احساسات و عواطف میباشد. افراد با موزیک خوشحال می شوند. با آن ناراحت میشوند و حتی گریه می کنند و بعد از گریه کردن یا ناراحت شدن احساس سبکی خواهند داشت.

در گوش دادن موسیقی به سلایق هم احترام بگذاریم

هر انسانی را یک موسیقی خاص و مشخصی آرام خواهد کرد. به طوری که یک نوع موسیقی که من را آرام میکند الزاماً همسر من را نیز به آرامش دعوت نخواهد کرد. ممکن است فرزندان من نیز احساس خاصی نسبت به آن موزیک نداشته باشند. برای من آن موسیقی که بر اساس ویژگی های فردی و بر اساس سن و شرایط شخصی من است باعث آرامش بخشی و انرژی دهی به من می‌شود. اما ممکن است برای فرزندانم متفاوت باشد.

 نکته‌ای که باید توجه به آن داشته باشیم این است که برای انتخاب موسیقی، به یکدیگر احترام بگذارید. یک فرد ممکن است است از ساز گیتار خوشنود شود، فردی از موسیقی ملایم و فردی از یک موسیقی با ریتم تند خوشحال می شود و باید بدانیم که همه ما حق انتخاب داریم و به انتخاب خود و دیگران احترام بگذاریم.

نکته ای مهم در مورد تاثیر موسیقی

نکته‌ی بسیار مهمی که در گوش دادن به موسیقی باید رعایت کنیم این است که مدت زمان استفاده از موزیک باید محدود باشد. مدت زمان زیادی را نباید به استفاده از موسیقی بپردازیم. درست است که موزیک فواید بسیار زیادی دارد اما اگر زمان زیادی را به گوش دادن موسیقی پرداختیم یا مثلاً همیشه زمان‌هایی که در حال انجام کاری هستیم به موزیک گوش دهیم، این موزیک نه تنها باعث ایجاد انرژی در من نمی شود. بلکه به مرور زمان باعث تخریب من خواهد شد.

مضرات استفاده مداوم از موسیقی

شاید مدتی را شما با استفاده از موسیقی احساس امنیت و آرامش داشته باشید ولی اگر به مرور زمان گوش دادن به موسیقی برای شما به یک عادت روزانه و پیوسته تبدیل شود، باعث مشکلات روحی روانی و شخصیتی در فرد خواهد شد. مثلا اگر یک جوان مدت زیادی را به گوش دادن موزیک بپردازد به نوعی موسیقی‌گرا خواهد شد.  یک حالت بی خیالی و یا حتی افسردگی در شخص ایجاد می شود و فردی که مداوم به موسیقی گوش می‌دهد نمی تواند در دنیای واقعی عملکرد به موقع داشته باشد.

جدایی از دنیای واقعی با افراط در موسیقی

قطعاً دیده‌ایم که برخی از جوانان به یک اتفاق جزئی واکنش های هیجانی و دور از انتظاری نشان می‌دهند و این بیانگر این است که این افراد ممکن است در دنیای واقعی نباشند.

گوش دادن متوالی به موسیقی تفکرات عمیق را از فرد خواهد گرفت و قدرت حل مسئله و حل مشکلات آنها از بین خواهد برد. اگر این عادت در من ایجاد شود که پس از  مواجهه با هر مشکلی به موزیک پناه ببرم، پس از آن مشکل من چه نتیجه ای خواهد داشت؟ قطعا آن مسئله حل نشده خواهد ماند و ما خیلی از این افراد را می بینیم که موضوعات حل نشده بسیاری در زندگی خود دارند.

نقش موسیقی در زندگی زوج های جوان

بارها دیده ایم که زوج های جوان در مواجهه با یک سری مشکلات به موسیقی به عنوان یک مسکن روحی و روانی نگاه می‌کنند و مشکلات خود را شناسایی و حل نمی‌کنند. اینجاست که مشکلات بسیار جدی برای افراد ایجاد خواهد شد و حتی این افراد در روابط خود با دیگران نیز دچار مشکل خواهند شد.

پس باید به شما بگویم که از موسیقی به میزان کفایت و مورد نیاز خود استفاده کنید. تا بتوانیم از تاثیر موسیقی بهره‌مند شوید و اگر از حد تعادل استفاده از موزیک گذر کنید نه تنها تأثیرات خوب و شگفت انگیز آن را نخواهید داشت، بلکه باعث تخریب شما خواهد شد.

یک تاثیر موسیقی که بطور منفی ایجاد می شود این است که استفاده افراطی از آن باعث عدم تعادل سیستم عصبی سمپاتیک و پاراسمپاتیک من خواهد شد. این عدم تعادل باعث می شود که به قول معروف دچار ضعف اعصاب شوم. یعنی تعادل عصبی من بر هم میخورد.

نتیجه گیری

موسیقی یک جادو یا یک لبه تیغ خواهد بود که اگر به اندازه و در زمان خوبی از آن استفاده بکنیم، می‌توانیم از آن بسیار انرژی دریافت کنیم. در این صورت می‌تواند برای ما و ارتباطات ما با دیگران نقش بسیار موثری داشته باشد. مراقب خودمان و مسائلی که به آن گوش میدهیم باشیم.

امیدوار هستم که هر روز بهتر و بهتر به سلامت روحی و روانی نزدیک شویم.

دیدگاه ها

No comment yet.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *