مهارت های زندگی مشترک | مهارت ارتباطی

communication skills

فصل سوم: زندگی مشترک

قسمت چهارم: مهارت ارتباطی (مهارت و دانش ارتباطی)

در ادامه مباحث فصل سوم از موضوع مهارت های زندگی مشترک قصد آن را داریم که در مورد مهارت های ارتباطی در زندگی مشترک صحبت کنیم.

زمانهایی هست که ما خیلی مطالعه می‌کنیم و گاهی علم و دانش یک مسئله را داریم و فکر می‌کنیم که به همین میزان کافی است…؟ ولی در عمل می بینیم که نمی توانیم ارتباط برقرار کنیم و نمی‌توانیم آن نتیجه مطلوب را به دست آوریم و این مسئله به این مورد برمی‌گردد که ما فقط دانش ارتباطی داریم و مهارت ارتباطی لازم را کسب نکرده ایم.

برای داشتن یک ارتباط خوب چه کنیم؟

برای داشتن یک ارتباط خوب، ما حتماً به یک مهارت ارتباطی خاصی احتیاج داریم و برای آنکه این مهارت را کسب کنیم پایه اصلی آن کسب دانش ارتباطی است در صورتی که باید کتاب بخوانیم، ویدیو های زیادی را ببینیم و بتوانیم علم و آگاهی خود را بالا ببریم ولی باید حواسمان باشد که این موارد فقط پایه ای از  کسب مهارت هستند ولی برای آنکه در ارتباطمان این مهارت ها بتواند استفاده شود و تاثیر خوبی بگذارند، باید  مهارت را به کار ببریم و آن ها را بررسی کنیم و آن را در وجود خود نهادینه کنیم تا بتوانیم آن مهارت را کسب شده بدانیم.

این مساله دقیقاً مانند کسب مهارت رانندگی است و به صورتی است که قدم به قدم باید حرکت کنیم. به صورتی که در ابتدا کتابچه راهنمایی و رانندگی را می‌خوانیم و بعد از آن امتحان تئوری میدهیم و بعد از آن با یک مربی چندین ساعت را به صورت رانندگی عملی می گذرانیم و بعد از آن دوباره آزمون عملی می‌دهیم تا در نهایت که توانستیم این مراحل را با قبولی پشت سر بگذاریم، آن موقع است که می‌توانیم مهارت رانندگی را کسب شده بدانیم ودر موارد ارتباطی هم دقیقاً به همین شکل است.

قدم اول در کسب مهارت ارتباطی چیست؟

ما قدم اول دانش ارتباطی را کسب می کنیم و بعدا از این دانش استفاده می کنیم و بعد از آن که چند مرتبه آن را استفاده کردیم آن موارد را بررسی  می کنیم که  آیا در موارد قبل نتیجه مطلوب را کسب کرده ایم یا خیر. بعد از آن بررسی میکنیم که کدام قسمت از این دانش را باید ارتقا دهیم و بعد از این بررسی ها باید دوباره اجرا کنیم و در عمل خروجی دانش ارتباطی خود را ببینیم و تمرینات لازم را داشته باشیم و دو مرتبه آنها را بررسی کنیم و آن قدر این مراحل را انجام دهیم تا مهارت های ارتباطی خود را به بالاترین حد ممکن برسانیم و در نهایت باید به مرحله ای برسیم که در ارتباطمان با فرزندانمان خانواده خود و دیگران به یک مهارت ارتباطی رسیده باشیم که کاملا موثر باشد و بتوانیم آنچه که به صورت علم و دانش کسب کرده ایم و آنچه که خودمان بررسی کرده ایم را تکرار و تکرار کنیم.

مسیر رسیدن به مهارت های ارتباطی

باید حواسمان باشد که بین مهارت و دانش یک مسیر خواهد بود که باید در این مسیر قدم بزنیم و برای آنکه ما مهارت ارتباطی خود را کامل تر کنیم بهتر است که ۳ نکته را رعایت کنیم  و آن نکات این است که کجا، چطور، و چگونه، از علم و دانش ارتباطی خود استفاده کنیم به طور مثال اگر من یک دانش ارتباطی برای ارتباط خود با همسرم  کسب کرده‌ام حالا باید بررسی کنم که کجا از این دانش استفاده کنم و همسر من کجا راحت تر می تواند ارتباط برقرار کند و من کجا می توانم این ارتباط را به بهترین شکل برقرار کنم و چطور می توانم این ارتباط را داشته باشم و چگونه این ارتباط بین خود و همسرم را برقرار کنم. در ارتباط خود با فرزندان هم به همین گونه است و من اگر بخواهم به مهارت‌های ارتباطی برسم لازم است یک ارتباط دو طرفه را ایجاد کنم.

یک ارتباط خوب چه نوع ارتباطی است؟

باید حواسم باشد و این مهارت را داشته باشم که من فقط یک طرف از ارتباط خواهم بود. باید حواس خود را جمع کنم که من همانقدر که باید گوینده خوبی باشم، شنونده خوبی هم  باید باشم و خوب گوش دهم و اینکه فعالانه صحبت های طرف مقابل را گوش کنم. هر آنچه که میشنوم را با زبان بدن خود و با زبان تایید خود بتوانم خوب درک کنم. پس باید همیشه بدانیم یک ارتباط خوب، یک ارتباط دو طرفه است.

مهارت ارتباطی با کودکان و نواجوانان

ولی باید بدانیم که ممکن است در مواقعی مسئله دوطرفه بودن دچار اختلالاتی شود و درصد ارتباطی یک طرف، بیشتر از طرف مقابل شود و این مسئله را می‌توانیم در ارتباط خود با کودکان و نوجوانان ببینیم. این را باید به صورتی مدیریت کنیم که برای نوجوانان کمتر صحبت کنیم و بیشتر گوش دهیم ولی برای کودکان میانگین ۸ ساله، باید بیشتر گوینده باشیم و در حد سن و سال خودشان با آنها صحبت کنیم. یعنی به صورتی باشد که مطالب خود را با مقدار زیادی هیجان و احساسات بیان کنیم و در کل کودکان ۸ ساله بسیار شنونده های خوبی هستند و برعکس آن نوجوانان می خواهند که شنیده شوند.

نتیجه گیری

پس حواسمان باشد که در مهارت های ارتباطی حتماً باید یک رابطه دوطرفه را در زندگی مشترک برقرار کنیم و از دانش و مهارت خود کمک بگیریم و انعطاف داشته باشیم، برای آنکه بتوانیم ارتباط موثر را داشته باشیم.

امیدوار هستم که بتوانید در تمامی ارتباطات خود به سطح بالایی از مهارت ارتباطی برسید و بتوانید که در زندگی بسیار موثر باشید.

روزتان خوش و خدانگهدار

دیدگاه ها

No comment yet.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *