مهارت‌های زندگی مشترک | کانالهای ارتباطی

communication channels

فصل سوم: زندگی مشترک

قسمت اول: کانالهای ارتباطی

زن و مرد بعد از اینکه ازدواج کردند و زندگی مشترک خودشان را تشکیل دادند، در یک چهارراه ارتباطی قرار می گیرند یا بهتر است بگوییم چهار کانال ارتباطی وجود دارد که از طریق این کانال ها با یکدیگر در ارتباط هستند. کانالهای ارتباطی شناختی، عاطفی، جنسی و اقتصادی چهار مسیری هستند که زن و مرد در طول زندگی مشترک خود از آنها استفاده میکنند.

کانال ارتباطی شناختی :

این کانال، همان اعتقاد، عقیده، فکر و نظر افراد است که از این طریق با یکدیگر در ارتباط هستند. و درطول شبانه روز، زوجین زمان های زیادی را از طریق این کانال با یکدیگر در ارتباط هستند. به طور مثال در مورد سبک تربیت فرزندشان از طریق این کانال با هم گفتگو می کنند. در مورد انتخاب دوست، جا و مکان و یا در مورد خیلی از مسائلی مانند رفت و آمدهای با دوستان و اقوام صحبت می کنند. همگی اینها شامل کانال ارتباطی شناختی میشوند. البته ناگفته نماند که اکثر اختلافات زناشویی هم در همین کانال ارتباطی ایجاد می‌شود.

کانال ارتباطی عاطفی :

یک کانال دیگری داریم که کانال ارتباطی عاطفی نام دارد. در این کانال، عشق، محبت، صمیمیت، دوستی و نوازش کردن قرار دارد. نگاههای مهربانانه، نوازش هایی که زن و مرد باهم دارند و همه این موارد در کانال ارتباطی عاطفی قرار می گیرد .

کانال ارتباطی جنسی :

یک کانال دیگری هم وجود دارد به نام کانال ارتباطی جنسی. در اینجا زن و مرد نیازهای جنسی خود را برطرف میکنند به آرامش و لذت می رسند.

کانال ارتباطی اقتصادی :

آخرین کانالی که وجود دارد، به نام کانال ارتباطی اقتصادی میباشد. زوجین در این مسیر، خرج و دخل روزانه را به مشورت گذاشته و در رابطه با آن صحبت می کنند.. اینکه کرایه خانه آنها یا قبض آب و برق و شهریه بچه ها و… چگونه تامین و مدیریت شود و تمامی موارد از این دست، در این کانال مورد ثبت قرار می گیرد.

شناخت کانالهای ارتباطی :

در شناخت این کانالهای ارتباطی چند نکته وجود دارد که باید آنها را مد نظر قرار دهیم:

نکته اول : کانالهای ارتباطی دو طرفه

اولین مورد این است که باید این کانال ها را بشناسیم. در شناخت آنها این نکته خیلی مهم است که بدانیم این کانالهای ارتباطی کاملاً دو طرفه هستند. به این معنی است که یک مرد نباید توقع تیک طرفه از لحاظ عاطفی داشته باشد. در صورتی که یک زن هم نیاز دارد تا همسرش از لحاظ عاطفی به او توجهات لازم را داشته باشد.

پس باید بدانیم که تمام این چهار کانال که به آن اشاره شد کاملا دو طرفه هستند. در کانال ارتباطی جنسی، خیلی از خانمها اعتقاد دارند که این مرد است که باید شروع کننده رابطه جنسی باشد. دقیقاً همین جاست که مشکلات به وجود می آید. پس باید بدانیم که مسیرها و کانالهای ارتباطی بین زن و مرد کاملا دو طرفه است. یعنی هر دو طرف می توانند شروع کننده باشند.

نکته دوم : اختلال در کانال ارتباطی

دومین و مهمترین مسئله، این است که این چهار مسیر و چهار کانال ارتباطی، کاملاً با یکدیگر متفاوت هستند. کانالها کاملاً به صورت افقی قرار دارند و هیچ گونه تداخلی با یکدیگر ندارند. ممکن است زمانی در کانال ارتباطی شناختی به مشکلاتی برخورد کنیم. این اختلال به گونه ای خود را نشان میدهد که به قول معروف میگوییم حرف یکدیگر را نمی فهمیم.

مثلاً مرد یک سبک تربیتی خاصی را برای تربیت فرزند خویش دارد. ولی همسر او این اعتقادات را ندارد و با او همراهی نمی کند. برعکس اگر زن خانواده در کانال ارتباطی شناختی بخواهد با مرد خود ارتباط برقرار کند او منظورش را متوجه نمی شود. پس هر کدام از این دو علت باعث می شود که یک اختلال ارتباطی در کانال شناختی ایجاد شود. این جاست که می‌گوییم حرف یکدیگر را متوجه نمی شوند و دچار مشکل خواهند شد.

نکته سوم : تداخل کانالهای ارتباطی با یکدیگر

باید گفت زمانی که زن و مرد در کانال ارتباطی شناختی دچار مشکل میشوند، بقیه مسیر ها و کانالهای دیگر را هم دچار اختلال و یا حتی قطع می کنند. به طوری که دیگر خانم در کنار همسر خود نمی خوابد و از لحاظ عاطفی و ابراز عشق و علاقه از یکدیگر فاصله می گیرند. حتی مشاهده  کرده ایم که در روابط اقتصادی نیز از یکدیگر فاصله های قابل توجهی می گیرند و در کل به این صورت است که زمانی که در یک کانال دچار مشکل می شوند، تمامی ارتباطات خود را با یکدیگر قطع میکنند.

برای حل تداخل کانالهای ارتباطی چه کنیم؟

پیشنهاد ما به این شکل است که در گام اول حواسمان باشد که این کانالهای ارتباطی از یکدیگر کاملا مجزا هستند و اگر خطایی یا اشتباهی در هرکدام از این کانالها رخ داد، حواسمان را جمع کنیم که مابقی کانالها درگیر این اختلال نشوند. اما بقیه  را به جای آنکه درگیر این اختلال کنیم، مابقی مسیر ها و کانال ها را تقویت کنیم.

آرامش را در خانه حفظ کنیم

بطور مثال اگر در کانال ارتباطی شناختی دچار مشکل شدیم، مسیرهای دیگری را تقویت کنیم تا آرامش به خانه باز گردد و سطح انرژی درخانه بالا رود و بعد از آن بتوانیم فکر کنیم و بتوانیم کانال بسته شده را باز کنیم، ببینیم مشکل از کجاست. اگر نتوانستیم آن مشکل را حل کنیم، به متخصصین این امر رجوع کنیم.

در واقع باید حواس خود را جمع کنیم که اگر مشکلی در یک کانال ارتباطی بین من و همسرم ایجاد شد، به صورتی عمل نکنیم که در ابتدا بخواهیم آن مشکل را حل کنیم. زیرا سطح انرژی ما به دلیل این اختلال ایجاد شده پایین آمده است و اول از همه بیاییم راه‌ها و کانالهای دیگر را تقویت کنیم.

متاسفانه در این میان افرادی هستند که می گویند اگر همسرم حرف من را متوجه نشود، نمی توانیم کانال عاطفی، کانال جنسی و کانال اقتصادی را با او برقرار کنیم. باید بگوییم که با این تفکر، تمامی زندگی دچار اختلال می شود.

توجه به دیگر کانالهای ارتباطی :

دو راه حل عمده وجود دارد : اول اینکه اگر هر گونه مشکلاتی در هر کانال برای ما رخ داد، بیاییم و آن مشکل را بررسی و حل کنیم و بقیه راه های ارتباطی را حفظ کنیم. یا در حالت دوم همه چیز را با هم قاطی کنیم و در آینده متوجه نشویم که مشکل از کجا شروع شده است. در این حالت حتی یک متخصص هم بعد از چندین جلسه متوجه مشکل اصلی ما نمی‌شود و حتی متخصص ممکن است مدت ها را در کانالهای مختلف ارتباطی زوجین وقت مصرف کند تا بعد از چندین جلسه همفکری و مشاوره با زوجین متوجه اصل مشکل در کانال مربوطه شود.

اختلال در کانال ارتباطی اقتصادی مشکل رایج دوران کرونا

باید به شما بگویم که هر گونه مشکلی در یک کانال ارتباطی بین شما و همسرتان رخ داد، باید مابقی کانال های ارتباطی را حفظ کنید. این را در نظر بگیریم که در حال حاضر با بیماری کرونا درگیر هستیم  ممکن است مرد خانواده نگران مشکلات و معضلات اقتصادی باشد. همین مسئله باعث شود که نتواند با همسر خود یک رابطه جنسی مطلوب برقرار کند. حتی نمی‌تواند که او را مورد نوازش و عاطفه قرار دهد و در طول روز حتی نمی تواند که حرف خانم خود را خوب گوش دهد.

در چنین موقعیتی شما باید هوشیار باشید که تنها در کانال ارتباطی اقتصادی دچار اختلال شده اید و در کانال های جنسی، عاطفی و شناختی هیچ مشکلی ندارید. شما نباید مشکل خود را در تمامی این کانال ها پخش کنید و خدایی ناکرده زمانی که مشکلات اقتصادی خود را برطرف کردید، ببینید که همسر خود را از دست داده اید. با اینکار زندگی خود را دچار مشکلات بسیار بزرگی کرده اید و خیلی چیزهای دیگری را نیز از دست رفته ببینید.

نتیجه گیری :

پس باید حواسمان را جمع کنیم که اگر جایی دچار اختلال یا مشکل شدیم، مشکل را در موقعیت خودش حفظ کنیم و راه های ارتباطی دیگر را تقویت کنیم. آن مشکل را سعی کنیم که با آرامش بیشتر و با انرژی بیشتری حل کنیم. حتی اگر توانایی حل مشکل را نداریم از دیگران و متخصصین این امر استفاده کنیم تا انشالله بتوانیم این مشکل را نیز برطرف کنیم.

امیدوار هستم که تمامی راه های ارتباطی شما سرسبز و پر از گل باشد. شاد باشید و خدا نگهدار.

دیدگاه ها

No comment yet.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *